Pharma Nord   Uutiskirje
- omasta terveydestään kiinnostuneille

Lisää näyttöä siitä, että
ravintolisät voivat kohentaa elämänlaatua

Ruotsalaiset tiedemiehet ovat uudessa tutkimuksessa osoittaneet, että seleenin ja ubikinonin eli koentsyymi Q10:n käyttö ylläpitää ikääntyvien ihmisten terveyttä. Seuraavan luettuasi tiedät asiasta enemmän.

Vanhetessa elimistössä tapahtuu monenlaisia muutoksia. Energiatasot vähenevät ja sydän menettää tehoaan, minkä seurauksena elämänlaatu saattaa heikentyä. Elämän ei kuitenkaan tarvitse mennä näin. Linköpingin yliopistossa toimivan sydänlääkäri eli kardiologi Urban Alehagenin johtama ruotsalainen tutkijaryhmä on äskettäin julkaissut tutkimuksen arvostetussa Biofactors-lehdessä. Tässä tutkimuksessa he tuovat uudesta näkökulmasta jälleen esille, miten seleenin ja koentsyymi Q10:n käyttö on eduksi ikääntyneille ihmisille. Palataan siihen kohta. [1]
 

Julkaisu erikoistuneessa sydänlehdessä

Urban Alehagen julkaisi vuonna 2013 aiheesta ensimmäisen tutkimuksen, jossa osoitettiin, että suurelle joukolle terveitä mutta ikääntyneitä naisia ja miehiä annetut seleeni (SelenoPrecise) ja koentsyymi Q10 (Bio-Qinon Q10) paransivat monin eri tavoin heidän elämänlaatuaan. Tämä tutkimus, nimeltään KiSel-10, julkaistiin kautta maailman luetussa International Journal of Cardiology -lehdessä, ja se huomattiin laajalti. [2]

Useita vakuuttavia näyttöjä
Alehagenin uraauurtavaan tutkimukseen osallistui 443 miestä ja naista, jotka olivat 70–88-vuotiaita. Ensimmäisen tutkimuksen jälkeen Alehagen tutkijaryhmineen on edelleen analysoinut alkuperäisisiä verinäytteitä, jotka otettiin niiden neljän vuoden aikana, jolloin tutkittavat saivat joko seleeni ja koentsyymi Q10 -hoitoa tai samannäköisiä lumevalmisteita. Jokainen uusi tutkimustulos on osoittanut tutkijaryhmälle uutta vakuuttavaa näyttöä näiden ravintolisien merkityksestä.
 

Nyt huomio kohdistettiin sydämeen muodostuvaan fibroosiin

Fibroosi tarkoittaa arpimaista sidekudosta, jota muodostuu mm. sydämeen, kun sen omat sydänperäiset solut kuolevat ja uusien muodostuminen on vähäistä. Fibroosi liittyy sekä sydänsairauksiin että ikääntymiseen. Sydämessä fibroosi paksuntaa ja jäykistää sydänlihasta ja vähentää  sydämen lyöntivoimaa. Siksi sydän, jossa on diagnosoitu vajaatoiminta, laajenee.
Uusin tutkimus, järjestyksessään kahdestoista alkuperäisestä KiSel-10-aineistosta julkaistu, vahvisti käsitystä, että kahden edellä mainitun ravintolisän yhdistelmä auttaa vanhoja ihmisiä ylläpitämään elämänlaatuaan ja yleistä terveyttään. Tutkijat havaitsivat, että ryhmällä, joka oli saanut seleeniä ja ubikinonia, yhdistelmä ehkäisi fibroosin eli sidekudoksen muodostumista sydänlihakseen. Koska aineiston aikaisemmassa tutkimuksessa todettiin sydäntautien ja -kuolleisuuden vähenevän, tämä saattaisi olla tulosta nimenomaan fibroosin vähemmästä muodostumisesta.

Patentoitu seleenihiiva

SelenoPrecise on ainutlaatuinen, patentoitu seleenihiiva, joka tutkitusti imeytyy 88,7-prosenttisesti elimistöön. Tämä onkin erinomainen asia, koska jokainen meistä tarvitsee seleeniä mm. seuraaviin elintoimintoihin:
  • se vaikuttaa osaltaan normaalin immuunijärjestelmän ylläpitämisessä
  • se vaikuttaa osaltaan kilpirauhasen normaaliin toimintaan
  • se auttaa suojaamaan soluja hapetusstressiltä

Seleeniä saaneiden ryhmässä jokainen jäsen sai seleeniä 200 mikrogrammaa päivässä. Tämä on noin neljä kertaa se määrä, minkä keskivertoeurooppalainen saa ruokavaliostaan.
 

Vähentää väsymystä ja uupumusta

Toinen valmiste, jota tässä uraauurtavassa ja laajassa tutkimuksessa käytettiin, oli Bio-Qinon Q10, joka sisältää korkealaatuista koentsyymi Q10:ntä – samaa kuin elimistössämme – sekä C-vitamiinia, jotka auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta.
Koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen aine, jota on solujemme ”voimalaitoksissa” – eli mitokondrioissa – joissa energiamme tuotetaan. Elimistömme valmistaa Q10:ntä, mutta elimistön vanhetessa yhdisteen sisäsyntyinen tuotanto vähenee. Vanhoilla ihmisillä koentsyymi Q10:n tuotanto on vain murto-osan verrattuna aikaan, jolloin he olivat vähän yli kaksikymppisiä. Ei siis ihme, että seniorikansalaiset ovat ottaneet Bio-Qinon Q10:n omaksi valmisteekseen.

Arvokkaita ja hyödyllisiä tutkimuksia

Kaikki 12 tutkimusta, jotka Urban Alehagen tutkijoineen on toistaiseksi tehnyt, auttavat meitä ymmärtämään ikääntymisprosessia ja sen vaikutuksia. Samaan aikaan nämä arvostetut tutkimukset osoittavat, kuinka luonnonmukaisen yhdisteen avulla voi säilyttää elämänlaatunsa. Tällä yhdisteellä näyttää olevan merkityksensä myös terveydelle.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29220105
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22626835

Saat tietää lisää SelenoPrecisesta täältä

Saat tietää lisää Bio-Qinon Q10 täältä