Etsi

  Hakutulokset

  Sulje

  Jos olet herkkä gluteenille, pidä huolta seleenin saannista
  Oletko keliaakikko tai gluteeniyliherkkä? Voi olla, että saat ravinnosta liian vähän välttämätöntä hivenainetta, seleeniä, joka ylläpitää immuunipuolustuksen ja kilpirauhasen normaalia toimintaa.

  Seleenitasot voivat olla alhaiset niillä, joiden elimistö ei siedä viljoista saatavaa gluteenia. Suomessa jopa 2 % väestöstä kärsii keliakiasta. Gluteeniyliherkkyydestä kärsivien määrä voi olla vielä suurempi. Tutkijat ovat havainneet, että keliaakikoilla ja gluteenille herkillä tärkeiden ravintoaineiden imeytyminen voi häiriintyä, sillä gluteeni vaurioittaa ohutsuolta tai häiritsee sen normaalia toimintaa. Pitkäaikaisilla hivenaineiden puutostiloilla voi aina olla vakavia seurauksia, mutta seleenin puutteen seuraukset voivat olla erityisen kriittisiä, sillä seleeni tukee yli 25 seleenistä riippuvaisen proteiinin toimintaa. Nämä proteiinit ovat elintärkeitä ihmiskehon toiminnalle ja vastaavat mm. seuraavista toiminnoista:

  • immuunijärjestelmän normaali toiminta
  • kilpirauhasen normaali toiminta
  • normaali siittiöiden muodostus
  • hiusten ja kynsien pysyminen normaalina

  Kilpirauhanen on erityisen herkkä

  Liian vähäinen seleenin saanti voi muodostua ongelmaksi erityisesti kilpirauhasen terveydelle, sillä kilpirauhasen normaali toiminta on seleenistä riippuvaista. Noin kolmannes koko elimistön seleenistä sijaitsee kilpirauhasen sisällä, missä se tukee mm. aineenvaihdunnalle ja antioksidanttien toiminnalle tärkeiden kilpirauhashormonien säätelyä.

  Suomen maaperä on seleeniköyhää

  Maaperän seleenipitoisuus vaikuttaa ravinnosta saatavan seleenin määrään. Suomessa ja laajasti muuallakin Euroopassa maaperä on luonnostaan seleeniköyhää, toisin kuin monin paikoin Yhdysvaltoja. Suomessa on valtion päätöksellä käytetty vuodesta 1984 lähtien seleenillä rikastettuja lannoitteita, mikä on parantanut suomalaisten seleenin saantia siinä määrin, että useimmat saavat riittävästi seleeniä terveellisestä ja täysipainoisesta ravinnosta.

  Orgaaninen seleenihiiva

  Niissä tapauksissa, joissa ravinnosta saatavan seleenin määrä ei ole riittävä, SelenoPrecisen kaltainen ravintolisä voi olla avuksi. Tutkimusten mukaan 88,7 % valmisteen sisältämästä ainutlaatuisesta ja patentoidusta orgaanisesta seleenistä imeytyy. Valmisteen sisältämän seleenihiivan hyödyt on hyvin dokumentoitu, sillä sitä on käytetty tutkimusvalmisteena mm. uraauurtavassa KiSel-10-tutkimuksessa (Alehagen ym. 2013).

  Löydät lisätietoa SelenoPrecisestä täältä:


  Lähteet

  Alehagen U, et al. Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-years prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. International Journal of Cardiology. 2013.