Etsi

  Hakutulokset

  Sulje

  Tuoreen tanskalaisen oikeustapauksen ansioista kuluttajilla on jatkossakin oikeus tietää, toimiiko ravintolisä vai ei
  Kuluttajalla on oikeus tietää, toimiiko ravintolisä vai ei

  Tuoreen tanskalaisen oikeustapauksen ansiosta eurooppalaiset kuluttajat ovat jatkossakin oikeutettuja saamaan tiedon, miten hyvin heidän käyttämänsä ravintolisät imeytyvät.

  Autokaupoilla on tapana selvittää tulevien ajokilometrien määrä. Mutta miten on ravintolisien laita? Eikö olisi yhtälailla tärkeää tietää, miten tehokkaasti ne imeytyvät elimistön käyttöön?  Pharma Nord ei suostunut tanskalaisviranomaisten vaatimuksiin  olla ilmoittamatta tietoja imeytymisestä.

  Ajatellanpa, että olisit terveyskaupassa ja käsissäsi olisi kaksi samanlaiselta näyttävää seleenivalmistetta. 

  Toisella tuotteella ei ole dokumentoitua tietoa siitä, miten aktiiviaineet imeytyvät  sen jälkeen kun tabletti on nielty. Toisesta sen sijaan on lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin pohjautuen  dokumentoitu, että tabletin sisältämästä seleenistä lähes 90%  imeytyy.

  Haluaisit varmaankin saada asian tietoosi ostopäätöksesi tueksi?

   
  Pharmanord image

  Ei viranomaistulkinnoille

  Pharma Nord, joka on yksi Euroopan johtavista korkealaatuisten ravintolisien valmistajista ei suostunut myöntymään Tanskan elintarvikeviranomaisten tulkinnalle kieltää  julkaisemasta  tutkittua tietoa, vaan piti tiukasti kiinni oikeudestaan kertoa kuluttajille valmisteidensa laadusta. 

  Yritys perusteli kantaansa erityisesti sillä, että kuluttajilla on oikeus  saada tietää tutkimuksiin perustuvaa tietoa tuotteista ja niiden turvallisuudesta.  

   

  Elintarvikeviranomaisten nuhtelu

  Elintarvikeviranomaiset päätyivät ilmoittamaan Pharma Nordista virkavallalle. Vastineeksi yritys haastoi viranomaiset oikeuteen. 

  Lopulta tapaus päätyi EU komission käsiteltäväksi, jossa se sai odottamattoman käänteen:  Se kääntyikin  Pharma Nordin eduksi ja elintarvikeviranomaiset saivat nuhtelut EU-lainsäädännön omavaltaisesta tulkinnasta.

   
  Pharmanord image

  Laatuasioista tulee saada tiedottaa

  Tapaus saattaa hyvinkin olla koko ravintolisien historian tärkein voitto etenkin siksi, että yhä kasvava määrä tutkimuksia useista eri maista osoittaa, että   laatuasiat  vaativat tarkempaa huomiota.

  Esimerkiksi äskettäin julkaistussa italialaistutkimuksessa  osoitettiin,  että 11,5%  ravintolisistä läpäisi ruoansulatuskanavan niin huonosti, etteivät mikroravinteet imeytyneet lainkaan. Tutkimusta johti Napolin Federico yliopiston farmaseuttisen teknologian professori Fabiane Quaglia. 

  Laatuongelmiin tartuttiin myös Irlannissa, jossa vuonna 2021 julkaistun Waterfordin teknologisen instituutin professori John Nolanin johtaman tutkimuksen  mukaan 65% tutkimusvalmisteista eivät vastanneet standardeja, eivätkä sisältäneet pakkauksessa ilmoitettujen ainesosien määrää.

   

  Voitto vastuullisille valmistajille

  Ravintolisiltä ei vaadita farmaseuttisia  laatuvaatimuksia, jonka vuoksi laatuongelmia ei myöskään aina katsota tarvittavan ehkäistä  ennalta.  Koska kuitenkin on olemassa vastuullisia dokumentoidusti korkealuokkaisten ravintolisien valmistajia, on kuluttajien etu saada valita valmisteensa tietoon perustuen.

  On vähintäänkin reilua että valmistajilla kuten Pharma Nord, jotka valmistavat kaikki ravintolisätkin lääkevalmistukselle asetettuja farmaseuttisia laatuvaatimuksia noudattaen,  on oikeus kertoa siitä kuluttajille.

  Muutamia esimerkkejä Pharma Nordin kehittämistä ja valmistamista ravintolisistä: 

  • Orgaanisen seleenin, SelenoPrecisen on dokuntoidusti osoitettu imeytyvän 88,7%:sti. 
  • Koentsyymi Q10, Bio-Qinon Q10 valmistusmenetelmä on patentoitu ja valmiste on on kansainvälisen koentsyymi Q10 yhdistyksen (ICQA) valitsema vertailuvalmiste.
  • Orgaanisen kromin, ChromPrecisen imeytyminen on EFSA:n  (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto)  mukaan  jopa 10 kertaa parempi kuin markkinoilla olevat muiden kromilähteiden, kuten esim. kromipikolinaatin tai -kloridin.
  Uutiskirjeen tilaajana saat -10 % edun kaikista   Pharma Nordin ravintolisistä verkkokaupassa 14.3. asti. Klikkaa alla olevasta bannerista ostoksille tai käytä koodia Helmi10.