Etsi

  Hakutulokset

  Sulje

  Säilyvätkö elimistön D-vitamiinivarastot seuraavaan kesään asti?
  Uskotko, että auringossa oleilu kesäaikaan takaa riittävän tai jopa niin hyvän D-vitamiinisaannin, ettei D-vitamiinilisän käytölle talvikaudella ole tarvetta? Asiantuntijoiden mukaan elimistön D-vitamiinitasot laskevat nopeammin kuin yleensä ajatellaan, vaikka taso olisi kesän aikana ollut ihanteellinen.

   

  D-vitamiini varastoituu rasvakerrokseen

  On aiheellista pohtia, kuinka kauan rasvaliukoinen vitamiini todella säilyy rasvakudokseen varastoituna. “Yleinen käsitys siitä, että edellisenä kesänä kerätyillä D-vitamiinivarastoilla selviäisi pitkän talven yli seuraavaan kesään, on väärä. D-vitamiinin puoliintumisaika on jotakin kolme viikon ja kahden kuukauden väliltä.” kertoo ruotsalaisen Lundin yliopiston kliinisen kemian professori Johan Malm Land-sanomalehden haastattelussa.

   

  Riittoisuus on vain noin 60 päivää

  Syyspäiväntasauksen jälkeen aurinko ei ole taivaalla riittävän korkealla, jotta iho voisi hyödyntää sen säteilyä D-vitamiinin syntetisoinnissa. Oli kesällä varastoidun D-vitamiinin määrä siis kuinka suuri tahansa, se alkaa olla lopuillaan 60 päivän kuluttua syyspäiväntasauksesta. Johan Malmin mukaan varastoituvan D-vitamiinin määrä ja sen riittoisuus vaihtelevat ihmisestä toiseen. Myös ne ihmiset, jotka auringonvalon vaikutuksesta syntetisoivat ihollaan erityisen paljon D-vitamiinia, pystyvät varastoimaan sitä vain rajallisen määrän.

   

  D-vitamiinilisän käyttö on usein perusteltua

  Suomessa suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä talvisaikaan. Ulkona oleilevien ihmisten iho syntetisoi D-vitamiinia maaliskuusta lokakuuhun, tai ainakin kesäkuukausina. Lapsille, yli 75-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa ympärivuotista D-vitamiinilisän käyttöä. Lisän jatkuva käyttö voi olla perusteltua myös heillä, jotka eivät vietä riittävästi aikaa ulkona ja jotka eivät saa ravinnosta riittävästi D-vitamiinia. Suosituksista huolimatta vuonna 2017 julkaistun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen miesosallistujista 26 %:lla ja naisista 21 %:lla D-vitamiinin mitattu pitoisuus veressä alitti puuterajan (Raulio ym. 2016).

   

  D-vitamiini, jolla on dokumentoitu biologinen hyötyosuus

  Yhä suurempi määrä väestöstä käyttää D-vitamiinilisää, jotta he pystyisivät takaamaan vitamiinin riittävän määrän elimistössään. Pharma Nordin D-Pearls on erinomainen valinta, sillä se sisältää biologisesti aktiivista D3-vitamiinia kylmäpuristetussa oliiviöljyssä, mikä takaa ensiluokkaisen imeytyvyyden ruoansulatuskanavasta. D-Pearlsien imeytyvyys ja hyödynnettävyys on dokumentoitu useissa tieteellisissä tutkimuksissa.

  Lue lisää D-Pearlsista

  Lähteet:
  Raulio S, Erlund I, Männistö S, ym. Successful nutrition policy: improvement of vitamin D intake and status in Finnish adults over the last decade. Eur J Public Health (2017) 27 (2): 268-273