Finland | Select other Country

Säilyvätkö elimistön D-vitamiinivarastot seuraavaan kesään asti?
Uskotko, että auringossa oleilu kesäaikaan takaa riittävän tai jopa niin hyvän D-vitamiinisaannin, ettei D-vitamiinilisän käytölle talvikaudella ole tarvetta? Asiantuntijoiden mukaan elimistön D-vitamiinitasot laskevat nopeammin kuin yleensä ajatellaan, vaikka taso olisi kesän aikana ollut ihanteellinen.

 

D-vitamiini varastoituu rasvakerrokseen

On aiheellista pohtia, kuinka kauan rasvaliukoinen vitamiini todella säilyy rasvakudokseen varastoituna. “Yleinen käsitys siitä, että edellisenä kesänä kerätyillä D-vitamiinivarastoilla selviäisi pitkän talven yli seuraavaan kesään, on väärä. D-vitamiinin puoliintumisaika on jotakin kolme viikon ja kahden kuukauden väliltä.” kertoo ruotsalaisen Lundin yliopiston kliinisen kemian professori Johan Malm Land-sanomalehden haastattelussa.

 

Riittoisuus on vain noin 60 päivää

Syyspäiväntasauksen jälkeen aurinko ei ole taivaalla riittävän korkealla, jotta iho voisi hyödyntää sen säteilyä D-vitamiinin syntetisoinnissa. Oli kesällä varastoidun D-vitamiinin määrä siis kuinka suuri tahansa, se alkaa olla lopuillaan 60 päivän kuluttua syyspäiväntasauksesta. Johan Malmin mukaan varastoituvan D-vitamiinin määrä ja sen riittoisuus vaihtelevat ihmisestä toiseen. Myös ne ihmiset, jotka auringonvalon vaikutuksesta syntetisoivat ihollaan erityisen paljon D-vitamiinia, pystyvät varastoimaan sitä vain rajallisen määrän.

 

D-vitamiinilisän käyttö on usein perusteltua

Suomessa suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä talvisaikaan. Ulkona oleilevien ihmisten iho syntetisoi D-vitamiinia maaliskuusta lokakuuhun, tai ainakin kesäkuukausina. Lapsille, yli 75-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa ympärivuotista D-vitamiinilisän käyttöä. Lisän jatkuva käyttö voi olla perusteltua myös heillä, jotka eivät vietä riittävästi aikaa ulkona ja jotka eivät saa ravinnosta riittävästi D-vitamiinia. Suosituksista huolimatta vuonna 2017 julkaistun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen miesosallistujista 26 %:lla ja naisista 21 %:lla D-vitamiinin mitattu pitoisuus veressä alitti puuterajan (Raulio ym. 2016).

 

D-vitamiini, jolla on dokumentoitu biologinen hyötyosuus

Yhä suurempi määrä väestöstä käyttää D-vitamiinilisää, jotta he pystyisivät takaamaan vitamiinin riittävän määrän elimistössään. Pharma Nordin D-Pearls on erinomainen valinta, sillä se sisältää biologisesti aktiivista D3-vitamiinia kylmäpuristetussa oliiviöljyssä, mikä takaa ensiluokkaisen imeytyvyyden ruoansulatuskanavasta. D-Pearlsien imeytyvyys ja hyödynnettävyys on dokumentoitu useissa tieteellisissä tutkimuksissa.

Lue lisää D-Pearlsista

Lähteet:
Raulio S, Erlund I, Männistö S, ym. Successful nutrition policy: improvement of vitamin D intake and status in Finnish adults over the last decade. Eur J Public Health (2017) 27 (2): 268-273

To the frontpage

Pharma Nord kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteeseen pohjautuvia ravintolisiä, rohdosvalmisteita sekä lääkkeitä, jotka tunnetaan hyvästä biologisesta hyötyosuudesta, turvallisuudesta ja dokumentaatiosta.

Toimiston osoite 

Oy Pharma Nord Ab
Rajatorpantie 41 C
01640 Vantaa

Asiakaspalvelu avoinna 

Ma - Pe: 8.15 - 16.15

+358 9 8520 2215   

             
Mastercard Visa Card
Visa Card  
GlobalSign