Etsi

  Hakutulokset

  Sulje

  Terveysviranomaisten mukaan riittämätön veren D-vitamiinipitoisuus yhdistetään altistavan vakavammille COVID-19-oireille
  Tanskalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan ihmisillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus on riittämätön, on suurempi riski saada vakavia COVID-19 -oireita. Tutkimus muistuttaa riittävien D-vitamiinitasojen ylläpitämisestä - erityisesti talviaikaan, jolloin luontainen D-vitamiinin muodostuminen on vähäisempää.

  Scientific Report -lehdessä (www.nature.com) julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että henkilöillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alhainen, oli 50 % suurempi riski sairastua vakavampaan COVID-19 muotoon kuin henkilöillä, joiden D-vitamiinipitoisuus oli korkeampi. Tutkimukseen osallistui 447 henkilöä, joiden SARS-CoV-2 -testi oli ollut positiivinen keväällä 2020.  Tutkimuksen toteuttivat Tanskan kansallisen tartuntatautien ja biologisten uhkien ehkäisy- ja torjuntaviraston Statens Serum Institutin (SSI) tutkijat sekä yhdysvaltalaisen Bostonissa sijaitsevan Harvardin yliopiston tutkijat.                                                                                                  

  Vitamiinipitoisuuden ja tautiriskin välillä selvä yhteys

  447 vapaaehtoiselta otetuista verinäytteistä määriteltiin veren D-vitamiinipitoisuus. Tulosten perusteella tutkijat jakoivat osallistujat neljään ryhmään: ei sairaalahoitoa vaativat, sairaalahoitoa ilman tehohoitoa vaativat, tehohoitoa vaativat  sekä positiivisesta tuloksesta 30 päivän kuluessa  kuolleet. Vertailemalla eri ryhmien vitamiinitasoja tutkijat havaitsivat selkeän yhteyden alhaisen D-vitamiinipitoisuuden ja vakavien tautioireiden välillä.  

  Riittävä saanti on talvisin vaikeaa

  Riittävien D-vitamiinitasojen saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi on olemassa erilaisia keinoja. Osan D-vitamiinista saamme ravinnosta, esimerkiksi rasvaisesta kalasta, margariinista ja kananmunan keltuaisesta, mutta määrät eivät useinkaan ole riittäviä. Tärkein D-vitamiinin lähde on auringonvalo. Kesäaikaan elimistö muodostaa D-vitamiinia ihossa auringon UVB-säteilyn avulla. Talvella aurinko on liian matalalla eikä D-vitamiinisynteesiä tapahdu. Tämän seurauksena elimistön D-vitamiinitasot laskevat suhteellisen nopeasti.

  Ravintolisää suositellaan

  D-vitamiinilisä on turvallinen ja kätevä tapa varmistaa vitamiinin riittävä saanti. On suositeltavaa valita asianmukaisesti dokumentoitu, farmaseuttista laatua oleva valmiste, joka imeytyy tehokkaasti ja jota elimistö pystyy helposti hyödyntämään.
   
  Suomessa terveysviranomaisten D-vitamiinin vuorokautinen saantisuositus on 10 mikrogrammaa. D-vitamiinilisää  suositellaan raskaana oleville ja imettäville naisille sekä henkilöille, jotka eivät käytä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana loka-maaliskuussa.

  Seuraaville ryhmille terveysviranomaiset suosittelevat 20 mikrogramman päivittäistä D-vitamiinilisää (ympäri vuoden):

  • 75-vuotiaat ja sitä vanhemmat
  • tummaihoiset
  • peitetysti pukeutuvat
  • hyvin vähän ulkoilevat nuoremmatkin henkilöt

  Voit lukea lisää D-vitamiiniuutisia täältä

  Lähteet:
  Vitamin D status and severity of COVID-19 (https://www.nature.com/articles/s41598-022-21513-9)
  Duodecim Terveyskirjasto (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01044)
  Ruokavirasto (https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/erityisohjeet-ja-rajoitukset/)