Etsi

  Hakutulokset

  Sulje

  Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan seleenin saantia suositellaan lisätä.
  Pohjoismaiset asiantuntijat suosittelevat suurempaa seleenin saantia

  Uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan sekä miesten että naisten on suositeltavaa lisätä päivittäisen seleenin saantiaan 50 prosentilla aiempiin ravitsemussuosituksiin verrattuna, koska  seleenin saanti ruoasta on melko vähäistä.

  Uusien ravitsemussuositusten mukaan Pohjoismaissa ja Baltian maissa asuvien suositellaan lisäämään välttämättömän hivenaineen seleenin päivittäistä saantia. Miesten tulisi nostaa päivittäinen seleenin saanti 60 mikrogrammasta 90 mikrogrammaan, ja naisten tulisi nostaa saanti 50 mikrogrammasta 75 mikrogrammaan päivässä. 

   

  Tukee elintärkeitä kehon toimintoja

  Pohjoismaissa ja Baltian maissa maaperän seleenipitoisuus on alhainen, mikä näkyy matalina pitoisuuksina paikallisesti viljellyistä elintarvikkeissa. Alhainen seleenin saanti voi aiheuttaa ongelmia, sillä seleeniä tarvitaan 25–30 erilaisen seleenistä riippuvaisten entsyymien eli selenoproteiinien tukemiseksi.

  Nämä selenoproteiinit säätelevät useita elimistön toimintoja, kuten kilpirauhasen toimintaa, immuunipuolustusta, hedelmällisyyttä, solujen suojaamista ja monia muita. Mutta tällaisten esteiden ylittämiseksi on olemassa keinoja.

   

  Riittääkö ruokavalio?

  Suomessa  liian alhaista seleenin saantia on korjattu lisäämällä seleeniä lannoitteisiin jo vuodesta 1984  lähtien. Seleenilisän avulla pyritään takaamaan väestön on riittävä seleenin saanti. 

  On kuitenkin iso kysymys, riittääkö päivittäisen ruokavalion seleenin saanti varmistamaan selenoproteiinien toiminnan. Jotta  saantisuosituksen mukainen määrä täyttyisi, tulee syödä virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti,  liha- ja maitotaloustuotteet mukaan lukien. Mutta tämä tavoite täyttyy vain noin viidenneksellä suomalaisista. 

  Eikä aina edes täydellinen ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio  riitä. Julkaistussa brittiläisessä tutkimuksessa on osoitettu, että  vuorokaudessa tarvitaan yli 100 mikrogrammaa seleeniä,  jotta  kehon yleisen seleenitilan merkkinä pidettävä selenoproteiini P voi saavuttaa kyllästämispisteen.
                                       

   

  Saatavilla myös tabletteina

  On suositeltavaa syödä runsaasti seleenirikkaita elintarvikkeita, kuten pähkinöitä (parapähkinät sisältävät runsaasti seleeniä), sisäelimiä, kalaa, äyriäisiä ja täysjyväviljaa. Tasapainoisen ruokavalion lisäksi seleenin riittävästä saannista voi huolehtia ottamalla laadukasta seleenivalmistetta. 

  Pharma Nordin patentoitu seleenihiiva, SelenoPrecise,  sisältää yli 20 organista seleeniyhdistettä,  mm. L-selenometioniinia.  Monipuolinen seleeniyhdistelmä vastaa samaa entsyymien kirjoa, joita saadaan seleenirikkaista elintarvikkeita sisältävästä ruokavaliosta. Valmisteen hiiva on inaktivoitu kuumentamalla. Yli  40 julkaistussa tutkimuksessa on dokumentoitu, että valmiste on hyvin imeytyvä orgaaninen seleenivalmiste ja sen  biologinen hyötyosuus on erinomainen.  

   

  Tutkijoiden suosittelema

  Lukuisten tutkimusten ansiosta SelenoPrecise valittiin  uraauurtavaan KiSel-10-tutkimukseen, joka julkaistiin vuonna 2013 International Journal of Cardiology -julkaisussa. Tutkimukseen osallistui 443 tervettä ruotsalaista miestä ja naista, joiden veren seleenipitoisuus oli alhainen. Tulokset osoittivat, että SelenoPrecise nosti tehokkaasti veren seleenipitoisuuksia. SelenoPreciseä on käytetty esim. myös tanskalaisissa kilpirauhasen terveyttä koskevissa tutkimuksissa.