Etsi

  Hakutulokset

  Sulje

  Voiko ikääntymisprosessia hidastaa?
   

  Tutkijat ovat saattaneet löytää salaisuuden hitaampaan vanhenemiseen. Vaikuttaa siltä, että ihminen voi vaikuttaa ikääntymiseen halutessaan myös itse.

  Uusi tutkimus osoittaa, miten kahden yhdisteen, seleenin ja koentsyymi Q10:n, yhdistelmä hyödyttää iäkkäämpiä ihmisiä. Pohjoismaalaisten tutkijoiden uusi tutkimus tarjoaa tähän lisätietoja.
   
  Vuonna 2013 julkaistu KiSel-10-tutkimus tarjosi ruotsalaisten ja norjalaisten tutkijoiden kaikkien aikojen vahvimmat todisteet SelenoPrecisen ja Bio-Qinon Q10 -ravintolisien käytön hyödyistä ihmisen vanhetessa. Elämänlaatu ja useat yleiset terveyteen liittyvät muuttujat paranivat merkittävästi niillä henkilöillä, jotka käyttivät näitä kahta ravintolisää.

   

  Biomarkkereiden mittaukset verinäytteistä

  Osana tutkimusta tutkijat keräsivät verinäytteet 443 tutkimukseen osallistuneelta myöhempää käyttöä varten. Verinäyte sisältää lukemattomia elintärkeitä tietoja. Tähän mennessä tutkijat ovat tehneet peräti 22 uutta tutkimusta tarkastelemalla uusia biomarkkereita kerätyistä näytteistä. Uusimmassa tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat veren SIRT1-proteiinin määrää, joka normaalisti vähenee iän myötä. 

   

  Voiko ikääntymistä kääntää päinvastaiseksi?

  Niiden osallistujien, jotka käyttivät päivittäin 200 mikrogrammaa seleeniä ja 200 milligrammaa Q10:tä neljän vuoden ajan, verinäytteissä ei yllättäen havaittukaan SIRT1-proteiinin  määrän vähenemistä.  Heillä SIRT1-määrä nousi  merkittävästi, kun taas lumevalmistetta saaneiden ryhmässä määrä väheni. Toisin sanoen nämä kaksi valmistetta onnistuivat kääntämään osan kehon ikääntymisprosesseista päinvastaiseksi.

   

  Selvä yhteys

  Tutkijoiden mukaan SIRT1:llä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten kyky auttaa kehoa torjumaan tulehduksia. Kun SIRT1:n määrä veressä vähenee, elimistön kyky puolustautua hapetusstressiä vastaan heikkenee. Tutkimuksessa osoitettu proteiinitasojen nousu on siis hyvä merkki. Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että seleeniä ja Q10:tä saaneiden osallistujien SIRT1-määrän nousu  ja terveen ikääntymisen välillä oli selvä yhteys.

   

  Positiivinen vaikutus useisiin biomarkkereihin

  Tutkimusryhmä on tehnyt lukuisia tutkimuksia analysoiden verinäytteitä toistuvasti etsien ikääntymiseen liittyviä biomarkkereita. Yhdessä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat C-reaktiivista proteiinia (CRP) ja sP-selektiiniä. Nämä kaksi merkkiainetta yleensä lisääntyvät iän myötä osoittaen elimistön tulehduksen ja hapetusstressin kasvua.

  Seleenin ja koentsyymi Q10:n yhdistelmällä oli kuitenkin myönteinen vaikutus myös näihin biomarkkereihin. Ravintolisiä käyttäneillä osallistujilla molempien merkkiaineiden tasot laskivat merkittävästi verrattuna niihin, jotka saivat lumevalmistetta.

   

  Iäkkäämmillä ihmisillä puutetta seleenistä ja Q10:stä

  Iäkkäämmillä ihmisillä on usein puutetta seleenistä ja Q10:stä. Ikääntyessään seleenin ja koentsyymi Q10:n pitoisuudet veressä ja kudoksissa yleensä vähenevät. Kuitenkin näyttää siltä, että näiden kahden yhdisteen käytöllä on suotuisa vaikutus.

  Lisätietoja ubikinoni Q10:stä ja seleenistä