Etsi

  Hakutulokset

  Sulje

  Flunssakaudet, D-vitamiini ja immuunitoiminnot
  Hyvin toimiva immuunijärjestelmä suojaa akuuteilta hengitystieinfektioilta. Normaalia immuunipuolustusta voi ylläpitää riittävällä D-vitamiinilla. Suojaako se vilustumiselta ja flunssalta? Asiasta on vasta-analysoitua tietoa.


  ”Aurinkovitamiini on terveen luuston kannalta elintärkeä, mutta sillä on oma osuutensa myös immuunijärjestelmässä”, BBC Health News toteaa nettisivustonsa uutiskatsauksessa 16. helmikuuta 2017. 

  Uutinen tekee selkoa tuoreesta brittitutkimuksesta, joka julkaistiin British Medical Journal -lehdessä. Perustana on 25 satunnaistetun tutkimuksen ja 11 321 potilaan tietojen meta-analyysi, joka on tehty lontoolaisessa Queen Mary yliopistossa (QMUL).

   

  Miksi tarvitsemme lisää D-vitamiinia?

  D-vitamiinia tutkitaan yhä enemmän, koska se ylläpitää ihmisen normaalia immuunipuolustusta. Normaalisti kykenemme tuottamaan D-vitamiinia, kun oleskelemme riittävästi auringossa (emmekä käytä suojavoiteita!). Kuitenkaan kylmänä vuodenaikana saatu auringon määrä – jolloin vilustumissairaudet ja flunssat kiertävät – ei riitä syntetisoimaan ihossa D-vitamiinia.

  Siksi elimistössä ei ole syksy- ja talviaikaan tarpeeksi D-vitamiinia, joten ravintolisän ottaminen saattaisi olla hyödyllistä. Tutkijoiden mukaan immuunipuolustuksella on D-vitamiinille oma erityisrooli. Se ohjaa vitamiinin tekemään antimikrobisia aseita, jotka puhkaisevat reikiä bakteereihin ja viruksiin.

   

  Paljonko on tarpeeksi?

  Mikäli säät ovat hyvät, kykenemme kesäkuukausina tuottamaan auringonpaisteesta riittävästi D-vitamiinia. Vuoden muuna aikana aurinko on liian matalalla, jotta pystyisimme hyödyntämään sen säteitä.

  Tietyt ruoat, erityisesti rasvainen kala, sisältävät D-vitamiinia, mutta ruokavalio ei yksin takaa tämän tärkeän ravinteen riittävää saantia.

   

  D-Pearlsilla osoitettu biologinen hyötyosuus

  Yhä useampi ottaa D-vitamiinitäydennystä varmuuden vuoksi. D-Pearls’in kaltainen valmiste on varma valinta, koska siinä biologisesti aktiivinen vitamiini D3 on uutettu kylmäpuristettuun oliiviöljyyn, mikä varmistaa ruoansulatuskanavassa ihanteellisen imeytymisen.

  Oslon yliopiston tutkijat testasivat D-Pearls kapseleiden biologien hyötyosuuden. He käyttivät kahta D-Pearls muotoa (matalampi ja korkeampi annosvahvuus) urheilijaryhmälle ja totesivat, että kumpikin vahvuus imeytyi tehokkaasti elimistöön.

   

  D-Pearls® D-Pearls® Strong D-Pearls® 125µg

   

   

  Tilanne Suomessa

  Meillä nestemäiset maitotuotteet ja levitettävät ravintorasvat täydennetään D-vitamiinilla. Poikkeuksen tekevät luomutuotteet. Syyskusta 2016 lähtien rasvattomaan luomumaitoon saa lisätä D-vitamiinia, mutta valmistusteknisesti maito on ensin homogenoitava, mikä luomun ystävälle saattaa olla käytön este.

  Suomessa auringoton aika on paljon pidempi kuin Keski-Euroopassa. Tiedetäänkin, että suomalaisten D-vitamiinitasot ovat maaliskuussa matalimmillaan.

  Aurinkovoiteen käyttö on valistunut tapa. Kun ulkoilu on vähäistä tai olematonta kuten kymmenillätuhansilla vanhuksilla tai pitkäaikaissairailla, D-vitamiini on saatava muulla tavalla.

   

   

  Tiesitkö, että…

  • jos aurinkovoiteen suojakerroin on korkeampi kuin 8, se ehkäisee D-vitamiinisynteesin ihossa.
  • kaikkialla elimistösi kudoksissa on tuhansittain D-vitamiinireseptoreita.
  • D-vitamiini kertyy rasvakudokseen. Siksi monen ylipainoisen elimistöstä saattaa puuttua D-vitamiinia, koska se ei pääse verenkiertoon.